BNN wil de discussie rond het klonen van huisdieren nieuw leven in blazen met het nieuwe programma Klonen: Wens of Waanzin. Daarom heeft de omroep een hond laten klonen.

In Nederland mag dat niet: klonen is verboden. Dus reizen presentatoren Sophie Hilbrand en Bas Haring naar Zuid-Korea, waar ze bij het bedrijf Sooam Biotech voor 50 duizend euro een hond laten klonen. Ja, van jouw belastingcenten! Waarom? Om “het niet bij theoretisch geneuzel te houden”, geeft de omroep aan.

Na een oproep op sociale media melden tientallen mensen zich aan die graag een tweede exemplaar van hun viervoeter willen. Op basis van hun motivatie kiezen Sophie en Bas voor het Rotterdamse stel Pup en Hans, dat graag een exacte kopie wil van hun 12-jarige hond Joep.

Dat is gelukt. Joep is inmiddels overleden, maar zijn kloon Pipo lijkt als twee druppels water op hem. “Het zijn niet alleen de uiterlijke kenmerken die nagenoeg identiek zijn”, zeggen Pup en Hans tegen De Telegraaf. “We zijn dagelijks verbaasd over het gedrag en karakter dat op zó veel punten overeenkomt met onze oude hond.”

Sooam Biotech heeft al honderden honden gekloond. Het enige dat het bedrijf nodig heeft is een klein stukje weefsel. De eigenaar stuurt dat op naar het Zuid-Koreaanse lab, waar wetenschappers het DNA isoleren en in een hondeneicel stoppen. Die wordt ingebracht bij een draagmoeder en twee maanden later komt de gekloonde puppy ter wereld.

Business Insider bracht vorig jaar een bezoek aan Sooam Biotech, dat bepaald niet onomstreden is.

Zo probeert het bedrijf de Siberische wolharige mammoet, die ruim 6000 jaar geleden uitstierf, tot leven te wekken. Daarnaast claimde hoofdonderzoeker Woo-Suk Hwang in het verleden er als eerste in te zijn geslaagd menselijke stamcellen te klonen. Later bleek dat hij had gefraudeerd met de resultaten.

Kijk in de video hieronder hoe Sooam Biotech honden kloont.